Colombiaanse kunstenaar Rosana Escobar transformeert groene koffietassen in meubels

2021 was het jaar van de jute koffiezak. Waar we in het verleden jute, gebruikt voor het transport van groene koffie, een tweede leven hebben zien krijgen als handtassen en boekentassen en zelfs knuffels, in 2021 kreeg de jute tas zijn glans. Eerst waren het de verbluffend kleurrijke groene koffiezakjes van exporteur Grondstof en later in het jaar vond jute zijn weg naar misschien wel de beste koffiesneaker ooit gemaakt. En nu heroverweegt een kunstenaar het textiel volledig en transformeert het vaak ruwe koffiezakmateriaal in zachte meubels.

Zoals gemeld door Dezeen, de heruitvinding van de eenvoudige koffiezak is het werk van Rosana Escobar, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in Nederland. Met de titel “De koffiezak ontrafelen”, verandert Escobar fiquevezels van de agaveplant – het textiel dat wordt gebruikt om koffiezakken te maken in Colombia, in tegenstelling tot traditionele jute – door “de geweven stof te ontrafelen om haarachtige vezels te creëren”, waardoor een ” soort pluis” dat vervolgens kan worden hergebruikt in vilt. Escobar, die oorspronkelijk uit Bogota komt, gebruikt het viltmateriaal vervolgens om banken, krukken en vloerkleden te maken.

Escobar gebruikt haar project als een middel om nieuwe en alternatieve toepassingen van fique te demonstreren, waarvan het primaire gebruik om koffiezakjes te maken die vaak na één keer gebruiken worden weggegooid.

“Dit is een enorme industrie die volledig afhankelijk is van een andere industrie – het is afhankelijk van de koffie-industrie – en dit maakt dit materiaal erg kwetsbaar”, legt Escobar uit in een video.

“Ik wilde dit materiaal een stem geven, nieuwe producten maken die nieuwe verhalen kunnen geven en ons op een andere manier met de vezel kunnen verbinden.”

De resultaten zijn stukken die volledig onherkenbaar zijn uit hun bronmateriaal. Terwijl de meeste items gemaakt met hergebruikte koffietassen een soort rustieke kwaliteit hebben, zijn de werken van Escobar elegant en uitnodigend. In tegenstelling tot de meeste jute/fique stoffen, wil je de getransformeerde stof echt voelen.

Het werk van Escobar benadrukt nieuwe mogelijkheden voor gebruikte groene koffiezakken. Hoewel het materiaal waarvan ze zijn gemaakt goedkoop en duurzaam is, is het niet bepaald esthetisch. De transformatie van fique door Escobar zet volledig op zijn kop wat textiel kan zijn.

Zac Cadwalader is de hoofdredacteur bij Sprudge Media Network en een stafschrijver gevestigd in Dallas. Lees meer Zac Cadwalader op Sprudge.

Alle afbeeldingen via Dezeen

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Villahestia.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0