Hoe wordt koffie cafeïnevrij gemaakt?

Ondanks het stigma dat al lang aan cafeïnevrije koffie kleeft, komt de tijd voor veel mensen vaak om de inname van cafeïne te verminderen. Of het nu vrijwillig is of op aanbeveling van een arts, of het nu om lichamelijke gezondheidsredenen is of om de angst van de moderne toestand te verminderen – overschakelen op cafeïnevrij kan een geweldige manier zijn om van koffie te blijven genieten wanneer u probeert die vervelende negatieve effecten van cafeïne.

Hoewel sommige koffie van nature minder cafeïne bevat dan in de natuur voorkomt, hebben cafeïnevrije koffies die de meesten van ons in het dagelijks leven tegenkomen, een chemisch proces van cafeïnevrij maken ondergaan. Er zijn tegenwoordig verschillende methoden die in de volksmond worden gebruikt om cafeïne uit koffie te verwijderen, en elk proces wordt uitgevoerd in de voorbrandfase, wanneer de koffie nog groen is. Dit betekent dat koffiebranders kunnen kiezen uit verschillende processen, ofwel groene koffie kopen die al cafeïnevrij is, of hun eigen groene koffie naar een faciliteit sturen voor behandeling. De manier waarop je koffie cafeïnevrij is gemaakt, kan van invloed zijn op hoe het smaakt, en kan ook gezondheidsproblemen opleveren (of niet), dus het loont de moeite om te controleren welke methode is gebruikt voordat je het koopt.

Twee snelle opmerkingen: Ten eerste smaken alle cafeïnevrije koffiesoorten een beetje anders dan hun cafeïnevrije tegenhangers, omdat het verwijderen van de bittere verbindingen van cafeïne een onvermijdelijk effect heeft op smaak, body en zuurgraad. Wat de smaakverandering is, hangt af van de originele koffie en de gebruikte methode. Ten tweede behouden alle cafeïnevrije koffies een klein beetje cafeïne. Deze processen kunnen garanderen dat een bepaalde hoeveelheid cafeïne wordt verwijderd, maar meestal blijft er een zeer kleine hoeveelheid over, waarbij de uiteindelijke hoeveelheid in de beker afhankelijk is van het braden en brouwen.

Hier zijn enkele van de opties die er vandaag zijn:

Methyleenchlorideproces

Methyleenchloride, ook bekend als MC of dichloormethaan, is een direct chemisch oplosmiddelproces waarbij de groene koffiebonen in heet water worden geweekt en vervolgens methyleenchloride aan de koffie wordt toegevoegd om de cafeïne eruit te halen. De MC/cafeïne gebonden deeltjes worden vervolgens uitgefilterd en de bonen worden opnieuw gehydrateerd. Het MC-proces is kosteneffectief, maar wordt als enigszins controversieel beschouwd vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid, aangezien de chemische stof zelf in grote hoeveelheden in verband is gebracht met tal van gezondheidsproblemen en wordt beperkt door de Food and Drug Administration. (De chemische stof is ook) een ingrediënt in verfverdunners, ontvettingsmiddelen en soortgelijke oplosmiddelen, hoewel de FDA bij cafeïnevrij gebruik ervan uitgaat dat het gebruik binnen veilige parameters valt.)

Ethylacetaat/suikerrietproces

Afhankelijk van hoe je dit proces noemt – ethylacetaat (EA) of suikerriet – klinkt het misschien meer of minder aantrekkelijk. EA is de keuze van veel speciale branders omdat het van nature kan worden verkregen uit rottend fruit zoals bananen of bramen, en ook een bijproduct is van het suikerproductieproces (vandaar het “suikerrietproces”). Maar EA kan ook chemisch worden gesynthetiseerd uit aardoliederivaten, dus als een volledig natuurlijk EA-proces belangrijk voor je is, neem dan contact op met je koffiebrander om te zien hoe en waar ze cafeïnevrij maken. Bij dit proces wordt groene koffie onder lage druk gestoomd om het voor te bereiden op onderdompeling in EA, dat zich vervolgens hecht aan de cafeïnedeeltjes en ze eruit trekt. Het cafeïnevrij maken van het suikerrietproces is een populaire keuze voor koffie die cafeïnevrij is gemaakt (de meeste Colombiaanse cafeïnevrij zijn bijvoorbeeld EA), wat de transportkosten verlaagt. Sommigen beschouwen met suikerriet bewerkte cafeïnevrij een iets zoetere smaak dan de originele koffie.

Zwitsers waterproces

Een andere populaire specialiteitskeuze is de Zwitsers waterproces, een gepatenteerd proces dat water en groene koffie gebruikt om een ​​extract te maken waarin koffie langzaam wordt geweekt om cafeïnedeeltjes te verdringen. De koffie wordt vervolgens gefilterd door een reeks koolstoffilters die alleen de cafeïne vasthouden en ervoor zorgen dat andere oplosbare vaste stoffen en smaakstoffen in de groene koffie zelf worden vastgehouden. Omdat er geen chemische oplosmiddelen aan de koffie worden toegevoegd, beschouwen velen Swiss Water-koffie met weinig smaakresten van het cafeïnevrij maken. Hun naam is echter een truc: alle Swiss Water-koffiesoorten zijn cafeïnevrij net buiten Vancouver, dat niet in de buurt van Zwitserland ligt!

Bergwaterproces

Dit is een soortgelijk proces als Swiss Water, maar wordt gedaan binnen de Descamex fabriek in Veracruz, Mexico, een groter bedrijf dat ook cafeïnevrij maakt met behulp van het methyleenchlorideproces. Mountain Water beschikt over zuiver zoet water van Pico de Orizaba, de hoogste berg van Mexico. Mexicaanse koffiesoorten worden vaak cafeïnevrij gemaakt met behulp van het Mountain Water Process, of een koffiebrander kan zijn eigen koffie naar de faciliteit sturen.

CO2-proces

Een ander proces waarbij geen chemische resten worden toegevoegd, het CO2-proces, is een andere kostbare techniek, populair in Europa, waar de faciliteiten handiger zijn. Bij het CO2-proces wordt vloeibare (superkritische) koolstofdioxide onder hoge druk in een kamer met de groene koffie geperst, waardoor cafeïnedeeltjes uit de bonen in de vloeistof worden getrokken. De vloeistof wordt vervolgens uitgefilterd en teruggebracht in een gasvormige toestand, waar de cafeïne zich weer afscheidt. Bij het CO2-proces blijven smaakstoffen in de koffieboon tijdens het hele proces van cafeïnevrij maken, en naar verluidt blijven de smaakkenmerken van de oorsprong goed behouden.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Villahestia.be
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0