Volgens onderzoekenmaakte iets ten noorden van een derde van de Amerikanen (37%) op 1 januari een besluit. Maar als de resultaten van verdere peilingen Men mag geloven dat 80% van deze resoluties medio februari in de steek zullen worden gelaten.
Gezien het aantal resoluties – of die nu zijn mislukt of niet zijn goedgekeurd – die betrekking hebben op gezonder eten, zou je kunnen stellen dat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie een rol kan spelen bij het vergroten van de kans op succes van de resolutie voor de Amerikanen. Het blijkt dat slimme merken die rol omarmen en tot het uiterste spelen.
Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren
Het besluit om je dieet te herzien is het hele jaar door een formidabel doel, laat staan in de donkerste dagen van de winter nadat al het klatergoud naar beneden is gekomen. De reden waarom is net zo onontkoombaar als onze aard.
“Mensen hebben tongen,” zei Bob Gruder, oprichter van Bob’s Natural. (En we gebruiken ze graag.) “We houden ervan om verschillende soorten voedsel en smaken uit te proberen en om texturen te kunnen voelen. Dus voor de meeste mensen brengt eten voldoening en comfort, niet alleen gezondheid.”
Hoewel de winkelschappen vol staan met opties die beter voor je zijn, ontwikkeld om de kloof tussen welzijn en ‘wauw’ te overbruggen, kunnen veel consumenten ‘zich niet voorstellen dat ze die producten de rest van hun leven zullen eten, omdat ze zich simpelweg de vreugde van de smaak herinneren, aldus Gruder.
Veroordeelt dat ons tot een gedwongen keuze tussen verrukking en ontbering? Verre van dat. “We moeten onze geest en ons lichaam trainen om anders te eten en toch van die ervaring te genieten”, legt Gruder uit.
Rebalancerende beperking
Gerommel in de voedselwereld suggereert dat we dit misschien zelfs doen. “In de loop van de tijd zijn we overgegaan op een mentaliteit waarin we kijken hoe we al het voedsel op ons bord kunnen krijgen”, zegt Jasmine Westbrooks, MS, RD, CDCES, een diabetesdiëtist en mede-oprichter van de non-profitorganisatie Eatwell Exchange, gezegd. De uitbetaling? “Het opnemen van al het voedsel creëert ruimte voor evenwicht versus beperking”, voegde ze eraan toe.
Dat is een welkome correctie op de niet-duurzame diëten en irrationele ‘voedselregels’ waardoor het publiek zich ‘beschaamd en schuldig voelde over het voedsel dat we eten’, aldus Westbrooks. “We zijn nu meer geïnteresseerd in het behoud van voedingsmiddelen uit ons erfgoed en erkennen dat deze voedingsmiddelen ons voedingsvoordelen bieden, onze identiteit onderstrepen en ons vreugde brengen,” legde ze uit.
We heroverwegen ook de relatie die al lang gecorreleerd is met welzijn – “het ontmantelen van de perceptie dat we een bepaalde omvang moeten hebben om gezond te zijn,” vervolgde ze. “De media hebben kleine veranderingen aangebracht in het bewustzijn en de kijk van het publiek op alle lichaamsgroottes, en dat herdefiniëert hoe een gezond lichaam eruit ziet.”
Hoewel we een manier hebben om op dat vlak verder te gaan, staan eetgewoonten, fysieke activiteiten en praktijken op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg die we kunnen volhouden nu centraal. beter.
Goed genoeg
Maar zelfs met deze verlichte mentaliteit kan het volhouden van die gezonde eetvoornemens nog steeds een hele opgave zijn. En als dat zo is, herinnert Gruder de oplossers eraan dat ‘goed genoeg’ voldoende is.
“Je hoeft geen ‘volkomen gezond’ dieet te volgen,” zei hij. “‘Gezonder’ is een begin.” En het kan ook effectiever zijn, omdat weinigen ooit al hun verlangende gemakken overboord zullen gooien. Zelfs als we dat wel zouden doen, kan ontbering een averechts effect hebben, aldus Gruder.
Hij wijst namelijk op onderzoek dat aantoont dat diëten met een calorietekort ‘in feite een katapulteffect hebben: het dieet zal een korte tijd werken, waarna de persoon die een dieet volgt, misschien zelfs meer aankomt dan hij heeft verloren’. Kleine verschuivingen zijn daarentegen beter te ondersteunen. “Je hoeft geen drastische of radicale veranderingen in je dieet door te voeren,” zei Gruder.
“Magnetronresultaten”
“Langzaam en gestaag” kan echter moeilijk te verteren zijn in een tijdperk waarin “we leven met de verwachting van ‘magnetronresultaten’”, zei Westbrooks. “Meestal associëren we verandering met onmiddellijke verandering. We realiseren ons niet dat geweldige en succesvolle resultaten tijd en oefening vergen. We moeten dus eetgewoonten vinden die flexibel kunnen zijn, passen bij onze levensstijl en die momenteel toegankelijk zijn. We moeten ervoor zorgen dat het er aantrekkelijk uitziet en geloven dat we daarin kunnen slagen. Ten slotte hebben we ondersteuning nodig die ons inspireert om gezondere opties te eten.”
Zoals zij het stelt: “Motivatie vervaagt langzaam, maar het vinden van manieren om geïnspireerd te raken om gezonde veranderingen door te voeren maakt ruimte voor verandering mogelijk.”
Betere keuzes maken
Is het de taak van voedsel- en drankmerken om deze motivatie aan te wakkeren? Niet helemaal. “Merken zijn niet krachtig genoeg om de eetdynamiek van de hele bevolking te veranderen”, legt Gruder uit. “De enige manier waarop een merk consumenten kan beïnvloeden om betere keuzes te maken, is door beter smakende, gezondere producten te maken.”
Dat betekent een constante iteratie. “Er zijn honderden, zo niet duizenden, gezonde producten geïntroduceerd, en vaak worden ze nooit mainstream, dagelijkse aankopen,” beweerde Gruder. “Of het nu gaat om een textuurprobleem, een vreemde nasmaak of de prijs, het publiek wil uiteindelijk gemakkelijk en goed eten.”
Helaas komen die niet in de magnetron, hoewel het eindproduct wel uit de magnetron kan komen. “Uiteindelijk moeten voedingsbedrijven vele malen innoveren met alternatieve ingrediënten voordat ze de perfecte combinatie vinden die resulteert in een heerlijk smakend product”, aldus Gruder. “Veel bedrijven proberen alternatieven te creëren in bekende categorieën, zoals chocolade die beter voor je is, dranken, ontbijtgranen en snacks, voor een meer evenwichtige benadering van gezond eten.”
Zachte duwtjes
Een warme ontvangst zal deze producten begroeten wanneer ze aankomen. “Mensen zijn blij met innovatie”, legt Gruder uit. “Ze willen gezonder zijn. Er zijn niet veel mensen die wakker worden en zeggen: ‘Ik wil vandaag ongezond zijn.’ Maar ze worden ook niet wakker en zeggen: ‘Ik wil vandaag voedsel eten dat naar karton smaakt’.”
Daarom juicht Westbrooks de inspanningen van de industrie toe. “Het is verstandig dat merken gezonde opties promoten, omdat het mensenlevens kan redden als het product echt aansluit bij de gezondheidsvoordelen die een consument nodig heeft,” zei ze. En dit is waar zij gelooft dat diëtisten, als “de directe verbinding tussen op bewijs gebaseerd wetenschappelijk voedingsadvies en het publiek”, kunnen helpen.
“Consumenten moeten zien hoe een product in hun leven past en gezond eten gemakkelijk, eenvoudig, smakelijk en echt nuttig maakt”, zei ze. “En ze moeten het product vertrouwen.”
Misschien zou het voornemen van de industrie voor 2024 en daarna moeten zijn om hen daarbij te helpen.